Westerveld

Diever, behoort net als Dwingeloo en Havelte tot de gemeente Westerveld. 

Diever
Het bruisend hart van de Gemeente Westerveld en natuurlijk hét Shakespeare- dorp van Nederland. Diever biedt werkelijk alles wat een verwende recreant zich maar kan wensen. De vele wandel -en fietsroutes brengen u door uitgestrekte bossen, bij heidevelden, visplaatsen, vennetjes, zandverstuivingen, recreatieplassen, een fraai hunebed en gerestaureerde kalkovens. Tussendoor kunt u afkoelen op de vele terrassen die Diever kent.

Hunebed 
Al ver voor onze jaartelling werd de omgeving van Diever bewoond. Dat bewijst de aanwezigheid van een hunebed, aan de Groningerweg. Vroeger zijn er in Diever verschillende hunebedden geweest, maar deze zijn in de 18e eeuw gesloopt, in stukjes gehakt en vervolgens gebruikt als wegverharding. Het Dieverder hunebed werd in 1871 door het Rijk aangekocht en kreeg het nummer D52. Het hunebed is een "portaalgraf"en bestaat uit 14 draagstenen. 6 dekstenen (waarvan 3 tussen de draagstenen), 2 sluitstenen en 1 poortsluitsteen.

Kalkovens bij Dieverbrug
In 1925 besloot de bouwmaterialenhandel N.V. Concordia te Meppel, een schelp kalkbranderij op te richten aan de Drentse Hoofdvaart te Dieverbrug. In dat jaar werden twee kalkovens en een leshuis gebouwd en in gebruik genomen. Vervolgens werden in 1926 een transporteur, in 1928 een derde kalkoven en in 1929 een schelpenbreker gebouwd. Tenslotte werden in 1951 nog een trilzeefinstallatie en een transportband in gebruik genomen. De schelpen werden in de ovens gebrand tot ongebluste kalk. In het leshuis werd de kalk verwerkt tot gebluste kalk dat in die jaren bouwkundig veel werd gebruikt in de metselspecie, terwijl het ook zijn toepassing vond in de landbouw vanwege de zuurneutraliserende werking.

In 1952 werden de ovens gesloten. De derde oven en het leshuis werden in 1959/60 afgebroken, terwijl de beide andere ovens langzaam maar zeker in verval dreigden te geraken. Nadat in 1971 en 1983 pogingen tot restauratie waren mislukt, lukte het de stichting "Drents Monument" om in 1993 de beide overgebleven kalkovens te laten restaureren.

Shakespeare openluchttheater
Het openluchttheater in Diever is een begrip. AL zestig jaar wordt daar elke zomer een stuk van Shakespeare opgevoerd. Spelers, decorbouwers, kaartjesknippers, kostummnaaisters en belichters, het zijn allemaal vrijwilligers uit Diever en omgeving. Vrijwilligers die zich elk jaar weer met hart en ziel in de productie van een Shakespeare-spektakel storten.

Dwingeloo
Rondom Diever zijn er vele leuke kleine plaatsjes te vinden. Een daarvan is Dwingeloo. Het is een gastvrije en gezellige dorp met ongetwijfeld één van de allermooiste en gezelligste brinken van ons land. De brink is het lommerrijke centrum van het dorp waar u kunt genieten van enkele fraaie boerderijen en andere oude en gerestaureerde panden. Kenmerkend voor Dwingeloo is de Siepel, die unieke en fraaie uivormige toren van de Nederlands Hervormde kerk, die u al uit de verte kunt zien liggen. Bijzonder is ook het beeld van de juffer van Batinghe die verlangend naar de Siepel kijkt in afwachting van de bouwheer.  In Dwingeloo vindt u ook het Planetron Cinedome. Net als in Diever vindt u ook in Dwingeloo leuke winkels en in de zomer gezellige terrasjes. En in Drenthe betekent dat ook net iets meer vriendelijkheid en gastvrijheid waardoor het extra genieten wordt van uw vakantie. U bent er zo. Met de auto in 10 minuten, op de fiets in 20 minuten. 

Havelte, Frederiksoord, Vledder …
Vledder is, net als Diever, gelegen aan het Nationaal Park Drents Friese Wold en grenst ook aan de schitterende gebieden in Friesland en Overijssel. Door de unieke ligging is Vledder zeer speciaal. Door z'n koloniale verleden komt er nog een charmante uitstraling bij. Vledder beschikt over veel monumentale panden, waarbij de nadruk op de voormalige kolonie Frederiksoord ligt. De pittoreske koloniehuisjes en de voormalige arbeiderswoningen zijn goed bewaard gebleven. De geschiedenis van de rijkskoloniën te Drenthe treft u in museum "De Koloniehof" aan.

Het dorp Vledder ontwikkelt zich steeds meer tot een kunstcentrum, uitend in musea voor "valse kunst", grafische kunst, een galerie met steeds wisselende exposities, de proeftuin/exposities in "de Tippe". Een voor kunstliefhebbers een zich ontwikkelend eldorado! Verder zijn hier nog uiteenlopende musea zoals het zeemuseum en bijenmuseum te bezoeken.

 

Zoals u merkt: voor ieders interesse is er in deze omgeving wat te vinden!