Drents Friese Wold

Het Drents-Friese Wold 
Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten natuur-gebieden van Nederland. 6150 hectare bos- en heidegebied pal op de grens van Friesland en Drenthe, bij uitstek geschikt voor het struinen over wandelpaden en ontdektochten op de fiets.

Het uitgestrekte bosgebied in het Drents-Friese Wold is ontstaan vanaf het midden van de 19e eeuw. Een groot deel van de zo uitgestrekte heide en stuifzanden werd ontgonnen, waarna bosbouwers miljoenen bomen aanplantten. Prachtige dennenbossen vindt u in het landgoed Berkenheuvel en het Dieverzand. Veel vennetjes en kleine heidegebiedjes zoals het Snoekveen en het Groote veen zijn gelukkig niet ontgonnen.

In het zuidwestelijke deel van het park is een ouderwets uitgestrekt heidegebied, het Doldersummer- en Wapserveld, gespaard gebleven. Het Aekingerzand in het Friese deel van het park, is een dynamische zandverstuiving. Hier kunt u ook de bovenloop van het beekje de Vledder Aa aantreffen, de ‘levensader’ van het nationaal park. In het centrum van het park ligt de Oude Willem, een groot landbouw-gebied, dat gedeeltelijk is heringericht als natuurgebied

Wat is een nationaal park?
Wereldwijd vormen nationale parken een netwerk van belangrijke natuurgebieden die een speciaal kwaliteitskeurmerk hebben gekregen. In Nederland bestaan inmiddels twintig nationale parken. Uiteraard draait het in onze nationale parken in de eerste plaats om de natuur, maar voor rustzoekers en natuurliefhebbers is er ruimte genoeg.Onderhoud van natuur en van de voorzieningen kost veel geld. Daarom ontvangen de nationale parken van Nederland jaarlijks budget van de overheid, voor extra voorzieningen, beheers-maatregelen en projecten.

Op pad in de natuur
De beheerders van het Drents-Friese Wold hebben wandel- en fietspaden aangelegd, zodat u alle kanten op kunt. Het nationaal park is voor een deel een van origine nat gebied. Veel paden zijn vooral in het najaar en de winter erg nat. Laarzen of waterdichte schoenen zijn dan zeker nodig. De beheerders werken aan het herstel van de natuur, bijvoorbeeld door het weer uitgraven van slenken. Hier kunt u soms hinder van ondervinden. Heb begrip voor deze situatie, dat is de natuur!

Wandelen
Er is 130 kilometer aan uitgezette rond-wandelingen verdeeld over meer dan 30 routes.Er is ook een verhard pad van 2,2 km, geschikt voor rolstoelers, bij het Bezoekerscentrum in Appelscha. Beschreven wandelingen vindt u in de folder “5 x wandelen”

Op de fiets
Tientallen kilometers fietspad (schelpen, asfalt en beton) zijn te vinden op een Fietskaart met vijf beschreven routes in en rond het park. Tevens zijn er twee ATB-routes van samen 50 km lengte

Met paard en wagen
75 kilometer bewegwijzerde ruiterpaden en huifkarroutes. Andere paden zijn voor paarden niet toegankelijk. Er is een paardenparkeerplaats bij het bezoekerscentrum.

Vogels kijken
- Uitkijktoren Doldersummerveld (heidevogels)
- Uitkijktoren Aekingerzand (heidevogels)
- Uitzicht vanaf de Huenderweg (heidevogels)
- Via wandelpaden in Dieverzand en Berkenheuvel (bosvogels, roofvogels)

Bezoekerscentrum Appelscha
In het bezoekerscentrum worden al uw zintuigen aan het werk gezet door middel van beeld, geluid, licht en wind. Daarnaast is het een startpunt voor wandelingen, fietstochten, excursies en andere activiteiten zoals natuurtheater en exposities. In het restaurant kunt u zowel binnen als op het terras terecht voor een kopje koffie of een kleine maaltijd.

Informatiecentrum Diever
In het transparante informatiecentrum is ook de VVV Diever gevestigd.

 

Bron: Bovenstaande informatie met dank aan Staatsbosbeheer en Nationaalpark Drents Friese Wold.