Attracties & bezienswaardigheden

Er zijn veel verschillende attracties en bezienswaardigheden, een paar voorbeelden zijn:

Staatsbosbeheer: Boomkroonpad
Voor jong en oud heeft het Boomkroonpad van alles te bieden. U start in een worteltunnel die u naar een ruimte voert, waar u meer kunt komen te weten over bodem, wortels en bodemleven. Via een wenteltrap klimt u naar het 125 meter lange pad door de boomtoppen. U start op een hoogte van 7,5 meter en loopt over bruggen waarbij u onderweg van dichtbij kennis maakt met de beuk, de lariks en andere ‘groene vrienden’. Al wandelend bereikt u de hoge uitkijktoren, met een fantastisch uitzicht over het gevarieerde boslandschap. Op de begane grond is het goed toeven in het paviljoen ‘de Woudstee’.

Museumdorp Orvelte

Orvelte is een levend monumentendorp. U komt hier op bezoek in een dorpje, waar mensen wonen en werken en waar de geschiedenis van een typisch Drents dorp met liefde wordt gekoesterd en getoond. Er staan prachtige rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen. U kunt  nog de ambachtelijke bedrijvigheid van 100 jaar geleden aantreffen door bijvoorbeeld live demonstraties van de houtzagerij, smederij en klompenmakerij bij te wonen. In de zuivelfabriek van 1899 is een ambachtelijke biologische kaasmakerij ondergebracht. Verder zijn er in het dorp ateliers, galerieën, musea en verschillende winkeltjes. Als u door Orvelte loopt kunt u de karakteristieke panden niet alleen aan de buitenkant bekijken, u bent ook binnen bij een aantal van de boerderijen van harte welkom.

Planetron
Even buiten Dwingeloo, vindt u Planetron Cinedome. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, worden duizelingwekkende voorstellingen getoond. Behalve het grote koepelvormige projectiescherm biedt Planetron de ruimtevaartexpositie, waarin Nederlandse bedrijven tonen welke bijdrage zij leveren aan de internationale ruimtevaart. Daarnaast is er informatie over sterren en planeten, worden er diverse films getoond over de space-shuttle en het international space station. Planetron Cinedome organiseert ook sterrekijkavonden. Met de bijzondere Zeiss-sterrenprojector wordt de sterrenhemel dan geprojecteerd op het grote koepelvormige projectiescherm.

Verkeerspark Assen
Speciaal voor de kinderen. Even buiten Assen, naast het TT Circuit, ligt Verkeerspark Assen. Goed bereikbaar, zonder kilometers lange files. De spelletjes thuis worden in Verkeerspark Assen werkelijkheid. Niet net doen alsof je in de trein zit, je eigen auto bestuurt of in een bootje vaart. Nee, in Verkeerspark Assen maak je het allemaal echt mee. Rijden in je eigen (trap)auto, een jeep of in de trein. En je kunt er zelfs je jeugdrijbewijs halen: al vóór je achttien bent!

Hortus Haren
In Haren vindt u de grootste botanische tuin van Nederland.  Op een oppervlakte van ca. 20 hectare groeien en bloeien planten uit alle streken van Nederland en de rest van de wereld.  Een bezoek aan de Chinese tuin zeker de moeite waard: een levend stukje China met prachtige paviljoens, een waterval en het Meer van de Rode Karpers.
Bekijk de Laarmantuin (wilde plantentuin) eens met het arboretum (loofbomenbos) of het pinetum (naaldbomenbos) met zijn enorme mammoetbomen. Ook is er een unieke collectie wilde planten te zien en in het voorjaar bloeien de zeldzame orchideeën en stinzenplanten. Bewonder ook de papegaaien, de bijenstal en het insectarium.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert
Een stap terug in de tijd kan gezet worden in het openluchtmuseum "Ellert en Brammert". Hier herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. In de eerste plaats is daar de plaggenhut. Maar een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis behoren o.a. tot de collectie. De reuzen Ellert en Brammert hielden in deze omgeving hun strooptochten. Zij staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum. In het hol van de beide rovers wordt de legende gedeeltelijk driedimensionaal uitgebeeld. Een speeltuin en kinderboerderij maken het geheel compleet. In de kinderboerderij is een 16-delig kippenverblijf opgenomen, waarin Drentse hoenders zijn gehuisvest zoals die vroeger overal in Drenthe voorkwamen.

Kamp Westerbork
Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van honderdduizend Nederlandse joden in herinnering gehouden. Op het terrein van kamp Westerbork met reconstructies en monumenten, en in het museum. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van Westerbork ook voor kinderen toegankelijk. Filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, tekeningen van spelende kinderen geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden. 

Vlinderparadijs Papiliorama
Dichtbij de Havelterberg ligt vlinderparadijs “Papiliorama” Na de opening op 21 december 1998 is het uitgegroeid tot een van de grootste overdekte tropische vlindertuinen van Europa. In de ruim 900 vierkante meter grote kas vliegen dagelijks enkele honderden vlinders, afkomstig van diverse regio’s van over de hele wereld. Kleurijke juweeltjes van de natuur vliegen vrij om de bezoeker, die op zin beurt de vrolijke fladderaars kan bekijken en fotograferen. In de tropische tuin staat een uitgebreid educatief systeem , waar bijvoorbeeld een versteende vlinder te zien is van 50 miljoen jaar oud.

Gevangenismuseum Veenhuizen
Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum in Veenhuizen kan het allemaal. En er is meer te beleven! In het Gevangenismuseum ontdekt u welke straffen in de verschillende perioden in zwang waren en hoe een strafinrichting er vroeger uit zag. Sommige ruimtes, waaronder een cachot, slaapkooi en een op schaal gemaakte koepelgevangenis zijn nagebouwd. Door middel van foto’s, video’s en interactieve presentaties leert u ook de moderne gevangenis, jeugddetentie en tbs-klinieken ‘van binnenuit’ kennen. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Op zondagmiddagen en in de schoolvakanties kunt u, onder begeleiding van een gids, een rondrit door het dorp maken. Met een echte oude Boevenbus! 

Dierenpark Emmen
In Dierenpark Emmen ben je zeldzaam dicht bij de natuur. Je ziet het, je hoort het, je voelt het en soms ruik je het. Oog in oog met een giraf, een overstekende pinguïn voorrang geven, op de hurken bij de prairiehondjes of het dwergezeltje een aai geven….. Bijzondere ontmoetingen tussen mens en dier die een bezoek aan Dierenpark Emmen tot een onvergetelijke ervaring maken. Dierenpark Emmen bestaat uit twee delen. Het ene deel in het centrum, het andere deel op de vlakbij gelegen Noordbargeres. Beide parken zijn verbonden door een loopbrug. Zonnig en warm, regen of vorst, ook bij minder goed weer kunt u zich in het park prima vermaken.